Λήψη Στρατηγικών Αποφάσεων και Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Μάθημα: «Λήψη Στρατηγικών Αποφάσεων και Σχεδιασμός Εκπαιδευτικής Πολιτικής»

Διδάσκοντες: Γιαννέλης Δημήτριος και Κοκορέ Ιωάννα

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των ανταγωνιστικών συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όλων των βαθμίδων, η ανάλυση τόσο των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικές μονάδες (επιχειρήσεις-οργανισμοί) για τη βιωσιμότητά τους ή/και την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά, όσο και της κρατικής παρέμβασης δια μέσου του στρατηγικού σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής για την αποτελεσματικότερη προαγωγή των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Μαθησιακά αποτελέσματα 

Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αναλύσουν την αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών όλων των βαθμίδων και θα μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και στρατηγικές, οι οποίες θα οδηγήσουν την εκπαιδευτική μονάδα σε αύξηση των κερδών ή/και του μεριδίου αγοράς και την προαγωγή του εκπαιδευτικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τους αντικειμενικούς σκοπούς του σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής. Προς το σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί η θεωρία παιγνίων, ώστε οι φοιτητές να σκέπτονται και να αποφασίζουν στρατηγικά. Αναλύονται σχετικές μελέτες περίπτωσης στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Περαιτέρω, θα μπορούν να προϋπολογήσουν (και τιμολογήσουν) ορθά τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των υπαρχόντων πόρων.

Ενότητες ανά εβδομάδα
1η εβδομάδα
: Παρουσίαση της αναλυτικής θεώρησης σε Μικρο-εκπαιδευτικό και Μακρο-εκπαιδευτικό πλαίσιο. Βασικές αρχές θεωρίας αποφάσεων. Ορισμός αγοράς, κατανόηση θεμάτων ανταγωνισμού.
2η εβδομάδα: Το παράδειγμα του τέλειου ανταγωνισμού και οι ατέλειες της αγοράς
3η εβδομάδα: Ατελής ανταγωνισμός και εκπαιδευτικές μονάδες
4η εβδομάδα: Τιμολόγηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών υπό τέλειο και ατελή ανταγωνισμό
5η εβδομάδα: Συνέργειες εκπαιδευτικών μονάδων, θεωρία παιγνίων, στατικά και δυναμικά μη συνεργατικά παίγνια
6η εβδομάδα: Αντιανταγωνιστικές στρατηγικές εκπαιδευτικών μονάδων και πολιτική ανταγωνισμού

7η  εβδομάδα: Μικτές στρατηγικές και συνεργατικά παίγνια
8η & 9η εβδομάδα: Διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής: στρατηγικός σχεδιασμός και πολιτική οικονομία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
10η εβδομάδα: Συγκριτική ανάλυση εκπαιδευτικών συστημάτων (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ευρώπη)

Βαθμολόγηση
60% του βαθμού θα αποτελείται από την τελική εξέταση και 40% από γραπτή εργασία. 

Βιβλιογραφία

Προτεινόμενα συγγράμματα για ενισχυτική μελέτη κατά θεματική ενότητα και σχετική βιβλιογραφία θα δοθούν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.